Strandsennep
Salt eller natriumklorid er normalt det rene gift for planter. Salt suger simpelthen vandet ud af planten. Den høje saltholdighed i strandsandet betyder, at almindelige planter ikke trives her. Kun de såkaldte salt-planter kan gro på stranden.
En plante kan kun optage vand, når det osmotiske tryk i planten er større end i jordvandet. Så bevirker en fysiologisk proces, at vandet “suges” op i planten. Strandplanter har et osmotisk tryk på 17-36 atmosfærer, eller op til 4 gange så højt et osmotisk tryk som glykofyter. Strandplanterne opbygger det høje osmotisk tryk ved at optage salt fra jordvandet, som ophobes i planterne.
Strandsennep kan danne ret store, sammenhængende bevoksninger på stranden og er almindelig i hele Danmark. Urten voksen normalt på sandede strandbredder hvor der er næring at hente fra opskyllet tang.Urtens blomster er violette og vellugtende. De har fire kronblade, der danner et kors, og er desuden samlet i små klaser. Frugterne er grønne skulper med to led, hvoraf det øverste falder af, mens det nederste bliver siddende på planten.
Vidste du det?
Strandsennep, der vokser i Nord- og Vestjylland har ikke fjernsnitdelte blade ligesom planterne, der findes i resten af landet. Bladene hos strandsennep i den nordvestlige del af Jylland er nemlig bredere og groft tandede eller lappede.